Complexiteit van Alledag
Hoe komt het toch dat spreeuwen zo prachtig in zwermen kunnen vliegen?
Is er één vogel - een 'baas' - die dat regelt? En hoe komen mieren eigenlijk aan hun voedsel? Hun omstandigheden zijn niet gemakkelijk, alleen al doordat hun buitenwereld, waar het voedsel vandaan moet komen, niet stabiel is. De problemen die deze eenvoudige dieren moeten overwinnen zijn dus zeker niet eenvoudig. Toch zijn ze in staat deze complexe problemen op te lossen, interessant genoeg met behulp van simpele regels.
'Complexiteit van Alledag' laat zien dat wat deze dieren doen ook zeer goed toepasbaar is op andere processen, zoals binnen bedrijven of in het verkeer. Gelukkig, want we hebben de neiging te denken dat voor ingewikkelde problemen ook ingewikkelde oplossingen gevonden moeten worden. Veel van deze oplossingen lijken op de werking van een kruispunt met stoplichten, een wondertje van centrale computerplanning en -besturing. Toch staan we om drie uur 's nachts, zonder ander verkeer op de weg, te wachten voor een rood stoplicht. Dan is de situatie op een rotonde heel anders. Hier geen computers of centrale besturing; toch is de doorstroming dramatisch beter dan op het kruispunt. Het geheim zit in het voortdurend toepassen van één simpele interactieve regel: links heeft voorrang.
Dit boekje geeft vele voorbeelden van dergelijke oplossingen. Oplossingen die in elk bedrijf toepasbaar zijn, als we de moeite nemen op een andere manier over ingewikkelde problemen te denken. Het probeert deze oplossingen voor u hanteerbaar te maken aan de hand van praktijkvoorbeelden, enige theoretische achtergrond en een tiental praktische tips. Mocht u zich bij uw besluitvorming soms een machteloze verkeersagent op een druk kruispunt voelen, dan is er met deze radicaal andere aanpak nu weer hoop, al zal uw taak niet gemakkelijk zijn. Vóór alles geldt: durf onconventioneel te zijn!
> PDF Complexiteit van Alledag